achter iets of iemand aan hollen


achter iets of iemand aan hollen 1.0

ondanks de grootst mogelijke inspanningen toch tekortschieten ten opzichte van iets of iemand, omdat het beoogde doel de eigen mogelijkheden overstijgt

Algemene voorbeelden


De Amerikaanse centrale bank bijvoorbeeld holt al tien jaar 'hopeloos' achter de ontwikkelingen op de financiële markten aan, zo was in Davos te horen.

NRC,

We maken een weekblad met de redactie van een maandblad: vijf, zes redacteuren. Leuk hoor, zo'n gideonsbende, maar je holt voortdurend achter jezelf aan.

NRC,

Zoals altijd holt de dopingbestrijder hijgend achter de gebruiker aan.

NRC,

Onderwijs wordt gezien als wondermiddel voor vele maatschappelijke kwalen. De leraar lijkt wel een tienkamper. Al vlug ontstaat hierbij een situatie waarbij hij het gevoel krijgt hijgend achter de opdrachten aan te hollen. In zulke moeilijke omstandigheden dreigt een sfeer te ontstaan van: 'U vraagt en wij draaien'. Leraren worden uitvoerders.

http://www.lucmartens.be/luc_martens_standpunten_tienkamper_en_professional.htm

achter iets of iemand aan hollen 2.0

iets kritiekloos navolgen

Algemene voorbeelden


Heel wat zogenoemde onderwijsvernieuwing is nog geen onderwijsverbetering, maar een modieus verschijnsel waar heel wat scholen soms achteraan hollen.

http://www.lantaarn.demon.nl/medemens/lanting

Vanuit het schrijvend ontwikkelen van hun lokale gevoeligheid kunnen ze een stem krijgen in een globale schrijverscultuur, niet door mordicus de nieuwste internationale trends achterna te gaan hollen.

Knack,

Maar wanneer we van onze leden vernemen dat hun prioritaire eis de rechtzetting van de oneerlijke verdeling van de forfaitaire honoraria in de klinische-biologie en in de medische beeldvorming is, dan zien we niet goed in hoe we die gaan hard maken door achter deze staking aan te hollen.

http://users.telenet.be/asgb/S010911.htm,

Meer en meer hollen vooraanstaande Vlamingen de slogan van het Vlaams Blok 'eigen volk eerst' achterna.

De Standaard,

Ook daarin holde Europa achter de Verenigde Staten aan.

http://www.knack.be,